29 Ιουλ 2008

Μας λείπει το πράσινο,
μας περισσεύουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια…




Στις 8 Απριλίου και ύστερα από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, μέλη των Οικολόγων Πράσινων φυτέψαμε 35 δεντρύλια σε οικόπεδο του δήμου στην περιοχή Λεωφόρου Δημοκρατίας και Σόλωνος, νότια του Παγκρατίου. Η δεντροφύτευση εντασσόταν στην καμπάνια, που είχε ανακοινώσει ο δήμος, σε συνεργασία με φορείς της πόλης.

Με τον αρμόδιο υπάλληλο συμφωνήσαμε να αναλάβουμε το πότισμα και την περιποίηση των δέντρων, αφού ο δήμος εξασφάλιζε την παροχή νερού. Μέχρι να δοθεί η παροχή νερού, την ευθύνη του ποτίσματος θα την είχε ο Δήμος με υδροφόρα. Τα δέντρα όμως έμεναν απότιστα και κάποιες φορές ενημερώσαμε την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου για την κακή κατάστασή τους. Με λύπη μας διαπιστώνουμε σήμερα ότι όλα τα δέντρα ξεράθηκαν και μάλιστα στο χώρο πραγματοποιούνται έργα διαμόρφωσης.

Καταγγέλουμε το Δήμο και τον κ Δήμαρχο για υποκριτική συμπεριφορά. Δεν ξέρουμε αν συμβαίνει το ίδιο και με τα δέντρα που φυτεύτηκαν από άλλους φορείς. Πάντως είναι η δεύτερη φορά που εισπράττουμε αυτή την απογοήτευση, γιατί πριν από δέκα περίπου χρόνια φυτέψαμε, με ανάλογο πρόγραμμα του δήμου, ογδόντα λεύκες στην περιοχή Τσαλτάκη και Μαρινόπουλου, από τα οποία δέντρα δεν έμεινε κανένα. Στη θέση τους τοποθετήθηκαν πρόσφατα οι γνωστοί φοίνικες…

Κύριε δήμαρχε, μας λείπει το πράσινο, μας περισσεύουν όμως τα επικοινωνιακά σας παιχνίδια και η υποκρισία. Όταν καλείτε τους πολίτες να συμμετέχουν πρέπει να σέβεστε τη διάθεσή τους, το χρόνο τους και τις προσδοκίες τους για να μπορείτε να τους έχετε ξανά. Να προγραμματίζετε σωστά και να οργανώνετε σωστά ένα στόχο, αν έχετε στόχους και πρόγραμμα και δεν περιπλανιέστε στ’ ανοιχτά με κατεβασμένα τα πανιά.


Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

4 Ιουλ 2008

Λστομεία:
Παιχνίδι στημένο.
Προτάσεις να κάνουμε, αρκεί να βρισκόμαστε στα ίδια

Η τακτική του κλωθογυρίσματος και... προτάσεις να κάνουμε, αρκεί να βρισκόμαστε στα ίδια, είναι αυτό που αποκομίσαμε από τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα λατομεία. Αυτό που αποκομίσαμε επίσης είναι ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο κάλεσε την κοινωνία της Λαμίας να υιοθετήσει την πολιτική του "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Και μάλιστα τα μέσα είναι η μη εφαρμογή των νόμων και η καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας. Ο κ νομάρχης το είπε πιο κομψά. "Ανοχή - περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί, δηλαδή νομικές ακροβασίες". Σκοπός, η λειτουργία των λατομικών επιχειρήσεων στις υπάρχουσες θέσεις για να μην υπάρξει έλλειψη αδρανών υλικών, να μην οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στην ανεργία και να μην αυξηθούν οι τιμές των υλικών στα έργα και στην οικοδομή. Τα ίδια που ακούμε χρόνια τώρα. Εμείς θα λέγαμε ο σκοπός είναι τα συμφέροντα των λατομικών επιχειρήσεων. Αυτή είναι η σύγχρονη λογική των πολιτικών στελεχών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Κι αυτές είναι οι "ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις" που είπε ο κ νομάρχης...

Να ξεχάσουν λοιπόν οι κάτοικοι της Λαμίας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των συνοικιών της Ανατολικής Λαμίας τις υποσχέσεις για την απομάκρυνση των λατομείων και τη λειτουργία της Νέας Λατομικής περιοχής. Είκοσι πέντε και πάνω χρόνια αγωνίζονται γι' αυτό, αλλά η πολιτεία - "κράτος λατινικού τύπου", όπως ακούστηκε από νομαρχιακό σύμβουλο της πλειοψηφίας, δείχνοντας πιθανόν τον εαυτό του και την παράταξή του - δεν μπορεί να ξεπεράσει τις αδυναμίες, των συμφερόντων και των διαπλοκών. Ο κάθε επιχειρηματίας προσέφευγε και προσφεύγει τόσα χρόνια στον δικό του πολιτικό και κανονίζει να πάρει παράταση λειτουργίας με διάφορα νομικά τερτίπια, όπως είπε επίσης σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Αλλά ας έρθουμε στα συγκεκριμένα. Καμιά νέα δεύτερη λατομική περιοχή δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε 18 μήνες. Ίσως σε καμιά άλλη χώρα, ναι, και με τις καλύτερες και αγνότερες των προθέσεων... Κάνουν λοιπόν προτάσεις, γιατί οι συγκυρίες τους υποχρεώνουν, μετά την εξέλιξη στο Εφετείο. Και με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνονται σοβαρές και υλοποιήσιμες. Τα χρονοδιαγράμματα μετατοπίζονται διαρκώς (καλά του θύμισαν το τι έλεγε ο κ νομάρχης πριν ακριβώς τρία χρόνια... Τα ίδια θα λέει και μετά από δύο χρόνια;), αρκεί να τη βγάζουν "καθαρή" και να μη τους πάρουν με τις ντομάτες. Είναι τυχεροί που οι κάτοικοι των συνοικιών της Ανατολικής Λαμίας βρίσκονται στη χειρότερή τους στιγμή, σε ό,τι αφορά τα όργανα συμμετοχής. Πού είναι τα Συνοικιακά Συμβούλια, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, οι Λαϊκές Συνελεύσεις και οι Επιτροπές για την απομάκρυνση των Λατομείων. Πού είναι οι μαύρες σημαίες και τα κλεισίματα των δρόμων, πού είναι οι επιτροπές αγώνα, οι παραστάσεις και οι μηνύσεις. Δυστυχώς βρίσκουν και κοροϊδεύουν.

Αν υπήρχε πολιτική βούληση, θα γίνονταν και η μεταφορά και λειτουργία των λατομείων στη νέα λατομική περιοχή. Στην πρόταση για αναγκαστική απαλλοτρίωση και κατάθεση των ενοικίων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ψελλίζουν αόριστα και την ντύνουν με μια ασάφεια. Η δυνατότητα να μεταφέρουν το θέμα στα αρμόδια υπουργεία και να απαιτήσουν λύση ακόμα και νομοθετική, δεν τους περνάει από το μυαλό... Το να γίνει μια επιτροπή, η οποία να επισκεφθεί τους αρμόδιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς με απαίτηση για άμεση διευθέτηση του ζητήματος, το βρίσκουν πέρα από τις κομματικές τους αρχές. Το να σηκώσουν μαύρες σημαίες και να κλείσουν τους δρόμους διεκδικώντας μαζί με τους πολίτες λύση, ή ακόμα το να κάνουν ό,τι έκανε και ο δήμαρχος Ελληνικού για να υποστηρίξει το συμφέρον των δημοτών του, απεργία πείνας, είναι δυστυχώς έξω από τις ιδεολογικές τους αρχές, είναι πολύ επαναστατικό γι' αυτούς, δεν γεννήθηκαν επαναστάτες.

Αρκετά λοιπόν, σας καταλάβαμε, παίζετε ένα στημένο παιχνίδι, "σικέ" όπως το χαρακτήρισε νομαρχιακός σύμβουλος, και πετάτε διαρκώς τη μπάλα στην κερκίδα για να κερδίσετε χρόνο. Ωραία, τον κερδίσατε τον χρόνο. Όμως τον αγώνα θα τον χάσετε. Και τα δικά σας ονόματα θα γραφτούν με μαύρα γράμματα στη λίστα των ονομάτων που κακοποίησαν αυτή την πόλη. Μαζί με το όνομα του διαρκώς απόντα, κ Κοτρωνιά, δήμαρχου της πόλης και προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ. Πότε θα ξυπνήσετε κύριε δήμαρχε;
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

2 Ιουλ 2008

ΧΥΤΥ τον λέγανε και όλοι τον περιμένανε.
Τώρα περιμένουμε τα πρόστιμα


Το ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα από την 1η Ιανουαρίου 2009, αν δεν απαλλαχθεί από τις παράνομες χωματερές και δεν λειτουργήσει τους ανάλογους ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων)ήταν γνωστό εδώ και χρόνια. Το είχαμε επισημάνει πολλές φορές και μάλιστα με πολυσέλιδη ανακοίνωση, την οποία στείλαμε σε όλους τους δήμους και την παρουσιάσαμε και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο πριν τουλάχιστον δύο χρόνια.

Εδώ ισχύει η λαϊκή παροιμία "τι είχαν τα έρμα και ψωφάγανε". Τι περιμένει κανείς από τον δήμο της Λαμίας, να κάνει ΧΥΤΥ; Ενώ αφήνει τρεις μέρες τον σκουπιδότοπο να καίει, προκαλώντας την αγανάκτηση του κόσμου, με το επιχείρημα ότι δεν είχε χειριστή μπουλντόζας να σκεπάσει τα σκουπίδια. Αυτή είναι η Ελλάδα, που είπε και ο μεγάλος. Αυτός είναι ο δήμος Λαμίας, με δήμαρχο τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ. Τα οράματα τον μάραναν... Καθρέφτης της κοινωνίας μας;; Ας το σκεφτούμε και λίγο, να δούμε τί κάνουμε καθημερινά ο καθένας;

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 1.7.2008

Τσουχτερά πρόστιμα αν δεν κλείσουμε τις χωματερές


Σε 7,5 εκατ. ευρώ, ημερησίως, θα ανέρχεται το πρόστιμο, για τη λειτουργία των παράνομων χωματερών, που θα καλούμαστε να πληρώνουμε, μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Στη σχετική δήλωση προέβη το πρωϊ ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που έδωσαν ο ίδιος και οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, και ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο (των 7.440.000 ευρώ, ημερησίως) μάλιστα, αποτελεί την αισιόδοξη εκδοχή των οικονομικών κυρώσεων για τις παράνομες χωματερές στην Ελλάδα και θα επιβληθεί μόνον εφόσον κατορθώσουμε, έως το τέλος του χρόνου, να διατηρήσουμε σε λειτουργία 492, αφού προηγουμένως έχουμε κλείσει άλλες 1.555 σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε το δικαίωμα να επιδιώξουμε και αναστολή των προστίμων, αφού, όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, «από την πλευρά της ΕΕ, έχουμε δει ότι είναι διατεθειμένοι να δείξουν κατανόηση, εφόσον κλείσουμε τις 1.555 χωματερές έως το τέλος του χρόνου».

Στο αγωνιώδες ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα τεράστια πρόστιμα, ο κ. Νάκος απάντησε ότι «τα πρόστιμα θα παρακρατηθούν από τους πόρους που δικαιούται η χώρα και θα κατανεμηθούν στους δήμους, οι οποίοι διατηρούν τις παράνομες χωματερές».

Η απόφαση της Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής να καταβληθούν τα πρόστιμα από τους ίδιους τους δήμους, που ευθύνονται για τη λειτουργία -εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες περιπτώσεις- των παράνομων χωματερών, προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Νάκος, το 2004 λειτουργούσαν 2.974 παράνομες χωματερές στη χώρα. Έως σήμερα έχουν κλείσει και αποκατασταθεί 927 χωματερές σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερες από 250, μάλιστα, έχουν κλείσει τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το 2003 η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη λειτουργία παράνομων χωματερών. Το 2005 καταδικάσθηκε για την ύπαρξη 1.125 παράνομων χωματερών, για τις οποίες είχε δεσμευθεί ότι θα αποκατασταθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2008. Από τις χωματερές που πρέπει να αποκατασταθούν έως το τέλος του 2008, ποσοστό 65% είναι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας.

Πηγή ΑΠΕ
01/07/2008
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...

1 Ιουλ 2008

Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Με αφορμή τη φωτιά στον σκουπιδότοπο Λαμίας

1.7.2008

Η καύση των σκουπιδιών δημιουργούσε και δημιουργεί σε πολλούς ακόμη τη λαθεμένη εντύπωση της καθαριότητας και του νοικοκυριού. Όμως το αόρατο επιβλαβές αποτέλεσμα της καύσης των απορριμμάτων σε ένα σκουπιδότοπο, είναι η έκλυση διοξινών στο περιβάλλον.

Οι διοξίνες είναι μια ομάδα - διακοσίων περίπου - χημικών ενώσεων χλωρίου, ιδιαίτερα τοξικών, οι οποίες παράγονται ως παραπροϊόντα ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Κύρια πηγή διοξινών στην Ελλάδα αποτελεί η καύση των σκουπιδιών στις ανεξέλεγκτες χωματερές - σκουπιδότοπους, και ειδικά των πλαστικών (PVC), καθώς και η καύση των παλαιών ελαστικών αυτοκινήτων και η εγκληματική ρίψη καμένων λαδιών στην ύπαιθρο.

Οι επιστημονικές έρευνες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι προκαλούν: Δερματικές παθήσεις, ηπατικές βλάβες, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, επηρεασμό της γονιμότητας, του νευρικού συστήματος, διαταραχές κατά την ανάπτυξη, διαταραχές συμπεριφοράς απογόνων και αύξηση των ποσοστών καρκίνου σε ενήλικες που έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες διοξινών για πολλά χρόνια. Βιοχημικές έρευνες έχουν δείξει πως οι διοξίνες μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης. Σε πειραματόζωα η έκθεση σε διοξίνες, της τάξης των λίγων τρισεκατομμυριοστών του γραμμαρίου, έχει προκαλέσει ευρύ φάσμα τοξικολογικών επιπτώσεων. Χαρακτηριστικό των διοξινών είναι ότι πρόκειται για ρύπο που βιοσυσσωρεύεται, δηλαδή δε φεύγει από τον οργανισμό, αλλά κάθε νέα ποσότητα που προσλαμβάνουμε προστίθεται, δηλητηριάζοντας τον περισσότερο. Η δράση τους δηλαδή είναι αθροιστική και οι βλάβες που προκαλούν εμφανίζονται μετά από κάποια χρόνια.

Η προσβολή της ανθρώπινης υγείας γίνεται βασικά μέσω της τροφικής αλυσίδας, δηλαδή διαμέσου του φαγητού και του νερού και σε πολύ μικρό ποσοστό μέσω της αναπνοής (κυρίως της κατάποσης της σκόνης). Ειδικά με την κατανάλωση ζωικών παραγώγων, μια και οι διοξίνες ανήκουν στην κατηγορία των λιποφιλικών ουσιών συνεπώς παγιδεύονται στο λίπος των ζώων. Η διαδικασία είναι αλυσιδωτή: Τα σκουπίδια καίγονται, απελευθερώνονται διοξίνες στην ατμόσφαιρα όπου μέσω των αιωρούμενων σωματιδίων καταλήγουν στο έδαφος και στην επιφάνεια των φυτών, τα ζώα βόσκοντας παίρνουν τις διοξίνες στον οργανισμό τους και τις συσσωρεύουν στο κρέας, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, το μέλι. Ο άνθρωπος τρώει αυτά τα ζωικά παράγωγα ή καταναλώνει φυτικά προϊόντα, όπως ελιές και λάδι, που λόγω της ελαιώδους υφής τους απορροφούν τις διοξίνες, και με αυτόν τον τρόπο εκτίθεται στις βλαβερές για την υγεία του συνέπειες.

Μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε καλλιέργειες αλλά και σε ζωικά προϊόντα που βρίσκονται κοντά σε χωματερές, έχουν δείξει αυξημένες συγκεντρώσεις διοξινών έως και πέντε φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Το γεγονός ότι οι διοξίνες δε φαίνονται, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι δίπλα μας σήμερα έχουμε μια τοξική βόμβα που πρέπει να εξουδετερώσουμε σβήνοντας σε πρώτη φάση τη φωτιά, που καίει ακόμα. Γιατί έχει αποδειχθεί πια ότι στις περιπτώσεις καύσης οι τιμές των τοξικών χημικών ενώσεων, που εκλύονται από τους σκουπιδότοπους πολλαπλασιάζονται και ότι τα προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα ακόμα και έξι χιλιομέτρων από καιγόμενες χωματερές γίνονται φορείς των επικίνδυνων αυτών ουσιών.

Υποθέτουμε ότι το θέμα έχει γνωστοποιηθεί από την δημοτική αρχή και τους αρμόδιους φορείς του νομού στην πολιτεία, η οποία πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα. Από την άλλη κάθε μέρα που περνάει η δημόσια υγεία πλήττεται όλο και περισσότερο, όλο και πιο ανεπανόρθωτα.

Αυτό λοιπόν που πρέπει εμείς ως κοινωνία της Λαμίας να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα, για να προβάλουμε δυναμικά διεκδικήσεις προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Παράλληλα επιβάλλεται να πάρουμε ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες, που θα έχουν ως άμεσο στόχο την ελάττωση του όγκου των σκουπιδιών, τη μείωση της τοξικότητας της σύνθεσής τους και το σταμάτημα της καύσης τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε τα περιθώρια για άλλες δικαιολογίες, αναβολές και ως συνήθως μετάθεση των ευθυνών αποκλειστικά στο ούτως ή άλλως ανάλγητο κράτος.

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν
. Ο Δήμος και οι διάφοροι κοινωνικοί φορείς να οργανώσουν και να επιδοθούν σε μια εκστρατεία συνεχούς ενημέρωσης των κατοίκων. Εμείς, οι πολίτες να ξεκινήσουμε από το σπίτι μας σήμερα κιόλας να καταναλώνουμε λιγότερο πλαστικό, να μην πετάμε οπουδήποτε τα λάδια, τις μπαταρίες, τα λάστιχα, τις οικιακές συσκευές, το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, τις συσκευασίες. Να διεκδικήσουμε από το Δήμο να οργανώσει καλύτερα τις απαραίτητες υποδομές για το διαχωρισμό, τη συγκέντρωση και την ανακύκλωση όλων αυτών των υλικών και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφεύγονται οι πυρκαγιές, σκόπιμες ή από αυτοανάφλεξη, στο σκουπιδότοπο. Οι καθυστερήσεις της δημοτικής αρχής είναι δεδομένες και επικίνδυνες.
(πηγή Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας)

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ...